lördag 23 november 2013

Kelvin, Lumen, Watt och känslan.

Nu fixas det här hemma. Högen med 60 flyttkartonger är äntligen borta. Lika nöjd som jag är, lika nöjd tror jag en vän är som behövde dem.

Så nu kan vi få ordning i allrummet också. Lamporna börjar komma på plats. Jag shoppade loss på Mio när det var kampanj för några veckor sedan. Det blev två taklampor, två fönsterlampor, två bordslampor och en snygg lampa till trappan.

 Enkel billig och en som alla kommer att ha. Men jag gillar den. Tyvärr ger den rätt dåligt allmänljus, men lampan ramar in en sittgrupp, framför allt om det  är högt i tak.

Denna är också snygg dock hittar jag ingen spontan plats här hemma för denna;
Självklart använder vi lågenergilampor, gärna LED.


                                                   
Problemet är bara att de är så starkt vita i ljuset, ofta en Kelvin på 2700-2800 K och jag skulle vilja ha typ 2300 K för ett gulare ljus. Lumen är själva ljusstyrkan och där beror det ju vad man vill ha, hur själva lampan är beskaffad. Är lampan eller lampskärmen mörk kan man gärna välja en lampa med högre lumen. Sedan ska man klara av att klura ut antalet Watt. Det " nya watt-systemet" går inte att jämföra med de gamla glödlamporna. Det tycker jag nästan är det knepigaste.

Köper du LED ska du se upp!

Vissa håller endaast 10 000 timmar medan andra 25 000 timmar. Min sammanfattning är att det numera är en djungel. 

Andra saker som kan vara störande att lampan inte når sin fulla styrka förren efter 1 minuter. När man tänder taklampan vill man ju gärna ha maseffekt medelsamma, inte efter 60 minuter. Det har vi i dagens samhällle inte tid till.
Det positiva är väl energiförbrukningen och att lamporna inte blir varma, men samtidigt är det negativt. Man får ingen gratisvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar