tisdag 7 juli 2015

Förhandling med banken


Riksbankens reproränta ligger under nollan och kostnaden för bankerna inlåning för att kunna erbjuda bolån är låg, trots det vill vår bank ge oss ett sämre erbjudande än vi haft tidigare. Jag ägnade några minutrar till att ringa två konkurrerande banker igår för att se vad de kunde erbjuda. Frågan var ” vad kan ni erbjuda för villkor för bolån med 3X parametrar”. Svaren var ruskiga! Båda bankerna gav exakt samma nivå och idag kom vår nuvarande bank med ett, jämfört mot tidigare lån, sämre villkor och landade på exakt samma nivå. Det luktar surt och oligopol eller kartell om detta. Det kan inte bara vara slumpen. Nyligen ålades bankerna att tala om sin snitt utlåningsränta på bolån vilket skulle vara en hjälp på vägen för oss konsumenter. Personligen tror jag detta stjälper oss mer än hjälper. Det finns inget incitament för bankerna hatt vinna kunder, utan de räknar iskallt med att behålla sina nuvarande eftersom de bara kan erbjuda samma som de andra bankerna.

Det finns väl några få saker som ändå kan vara förhandlingsbart, även om det tyvärr ger ganska lite pengar. Det kan vara om banken har bolåneskydd som ”man kan få på köpet”. Detta är en ganska liten kostnad årligen men kan vara mycket värt om det värsta skulle hända. Andra förmåner man torde kunna förhandla om är att få betal- och kredit-kort kostnadsfritt. Ofta är det kopplat mot ditt lönekonto och gör att du har mer pengar kvar i banken och som inte kostar banken inlåningsränta. Det kan ju också handla om kostnadsfri internetbank, mobilapp och inga aviseringsavgifter.

Det ska bli mycket spännande att se hur bankernas förhandlade ränta utvecklas under hösten och självklart ännu mer intressant att hur min egen förhandling slutar. Jag är ju inte det minsta rädd att byta bank, det brukar gå hur smidigt som helst och är man orolig för nya koder och lösenord brukar det lösa ganska fint. Ofta får man till och med själv välja kod, vilket är en fördel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar