fredag 11 augusti 2017

Thujahäcken växer på

Såg igår när jag fotade brevlådan att vår häck växer ordentligt.

Vi har Thuja Brabant och valde den för att den är buskigare än andra thujor och en annan finess är att de inte tappar alla löv på vintern. Eftersom våra hus ligger nära gatan vill vi ha lite "privacy" även höst och vintertid och du är det finurligt med vintergröna växter. Med vår thujahäck gäller det att klippa höjden precis när det nått rätt höjd. Man kan inte mer på höjden än vad årskottet är. Det vill säga du kan inte klippa där Thujan börjar få bark.

Vi har klippt av de toppar som nått det vi bedömer som en rimlig höjd. Vi till inte bo bakom en mur eller att huset blir ett fort. Så så fasligt höga kommer de aldrig att få bli hos oss.

Vi pratade om vi skulle mäta utifrån sett, dvs att häcken följer murens plana höjd, eller om den ska följa gatans lutning (som är en annan) eller om häcken ska följa en höjd mätt innifrån tomten. Vi bestämde oss för att mäta innifrån, det är ju från det hållet vi kommer att se den och det tyckte vi var viktigast.

Vi har byggt ett mått av några överblivna plankor som vi kan använda på häcken framöver. Det är en enkel konstruktion med en del som vi sätter mot marken som har en tvärslå som vi mäter emot. Olika Thujor växer olika fort, så vi får klippa dem varefter.

Vi har tyvärr också råkat ut för något ovanligt, att barken har spruckit på vissa Thujor. Troligen beror det på att våren till slut inleddes med värme och väckte växterna till liv. Det i sin tur gjorde att trädet sköt upp saven ut i trädet och i samma veva blev det isande kallt och solen brände på. Kombinationen gjorde helt enkelt att barken sprack. Förhoppningsvis läker trädet detta själv och förhoppningsvis får vi inga med. Tyvärr är det fler än en thuja som drabbats, men idag ser de fina ut och växer på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar