söndag 9 februari 2014

Kul med utvecklad el-mätning

Många må tycka att jag är tråkig och lite torr som tycker att ett diagram kan vara kul. Ännu tråkigare kanske till och med du tycker  när jag säger att jag går igång lite på ett diagram över min elförbrukning.

Så här kan det det se ut



Det är faktiskt lite kul att se att förbrukningen ökar när man vaknar på morgonen, duschar och tänder lamporna. Sjunker igen under dagen. På kvällen när man är färd med att laga mat och kanske köra en tvättmaskin så stiger elförbrukningen igen.

Denna högst intressanta info kan man sedan jämföra med driftloggen på din värmepump. Är din bergvärmepump så snål som du tror? Hur täta är dina fönster?

Sedan säger siffrorna inte så mycket om man inte kan relatera dem till  något. Värms något annat upp, tex en bod eller ett garage.

Jag måste tillägga att jag är glatt överraskad över den nya torktumlartekniken, ska värmepumpstumlare. En sådan torktumlare återanvänder den varma luften. Den varma luften blåses  in igen in tumlaren och återanvänds. Den enda nackdelen är att överskottsvärmen inte kan användas till att torka kläder i rummet utanför tumlaren. Men det är mycket energisnålare. Till och med frysar är ju nästan galet energisnåla, i alla fall på pappret. Ska bli kul att utvärdera även dem längre fram.
Ett tips! Var inte rädd för att fylla frysen, då drar den mindre energi än när den är halvfull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar