lördag 16 februari 2013

Val, Kakelval, klinkerval och tapetval, färgval...

Nej, det är inga valar jag syftar till utan val. Massor av val, Ja, precis flera val. Gårdagen gick mest till kakel och klinkerval. Det är så förbaskat mycket att ta hänsyn till. Färgerna och formerna ska passa till redan valda färger på skåpluckor, garderober och bänkskivor. Dessutom ska vi gilla tonen, materialet och känslan. Förutom det ska man tänka på det arbetstekniska och så självklart prisbilden. 

Visst ni tex att:


  • En platta upplevs ljusare på golv än på vägg?
  • att man måste tänka sig extra nog för när man väljer att sätta stripes, eller annat kakel/klinker än det huvudsakliga eftersom plattorna kan vara av olika tjocklek.
  • att sugproppskrokar fäster sämre på matta plattor.
  • Att det kostar extra med stora plattor (större än 40x40 cm)
  • att du inte får ha stora plattor vid golvbrunnar
Vi har Centros utbud att förhålla oss till, för max 300 kr/kvm eller ett urval som ingår som standard. Egentligen ingår inget som standard, men vi har kompletterat upp hela huset med kakel-standardnivå.

Vi har landat i nyans och form till hall och WC. Det ska gå i grått, men vet inte exakt vilken storlek på platta i hallen, vi måste få prisuppgifter. Lite beroende på hur plattsättaren tänker kring vår styling i WC måste vi ev byta ut hallgolvets klinker till samma på vi ev måste byta till i WC och då är det också fråga om priset. Vi tror vi måste ha samma klinker i hall och WC eftersom WC sitter i förlängningen på hallen. Däremot får tvättstugan ett annat kakel. Färger Gris i klinker Tableu, det matchar fint till redan vald bänkskiva i tvätten. Just nu tror jag tvätten blir det finaste rummet!

I badrummet där uppe har vi valt färgskala, gäller bara att hitta bästa plattan och fråga om hur stora vi får ha på golvet. Just nu lutar det åt ljust brunt, det tror vi passar till kommoden, duschkabins-fästenena och till bastudörren.

Vi vet heller inte hur ett standardfönster ser ut i badrum /WC, är det kaklade smygar eller bräda?

Tapetvalen börjar ta form, även om det är en bit kvar. Grodan fick några standard att välja på och han ville ha blå tapet med lamm på, det får nog bli dem, frågan är bara hur länge han står ut med den tapeten.
361446

 Jag ska se om jag hittar en tapet med samma ton så kanske det får bli en lamm-fondvägg istället. Trollet vill ha rosa, hest med glitter och så en fond med Hello Kitty, det har vi lovat i samma veva som vi köpte tomten. 
Den har vi som alternativ, men den ingår inte i basutbudet. 

Den här gillar vi också, får se om vi blir så vågade och så får vi se om Fiona Living ingår i basutbudet. Flügger själva säger så, men målaren visste inget om det. Suck!

Den här gillar vi också, får se om vi blir så vågade och så får vi se

I Hallen blir det mörk, nästan svart tapet, men det är så litet och i begränsad yta. Frågan vi ställer oss är hur man byter till annan tapet när det inte finns någon naturlig skarv på ena sidan, bara på andra där trappen är. 
    För det finns inte så mycket kul i basutbudet. Fioton har betydligt roligare tapeter, men jag vet inget om deras kvalitet. Skit i basutbudet tänker ni nu. Ja det kan vi ju förvisso, men måste allt kosta extra. Vi har lagt på så  mycket extra nu att plånboken börjar bli tom, även banken tycker nog att det snart räcker. Och vi tvingas betala alla räntepengar löpande under bygget, så ja det kostar just nu mer än det smakar! Tapeter och målarfärg kan man sedan enkelt byta ut, värre är det med isolering i mellanbjälklaget eller byte till fönster med lägre U-värde.

    Till vardagsrummet väljer vi en ljus ur basutbudet, för jag tycker tapeter ger ett mer ombonat hem, mindre eko och hemtrevligare känsla. Tvätten och alla klädkammare målas, vilket är helt. ok. Skulle kunna tänka mig en tapet i vår klädkammare men det kommer vara ett så stort fönster där i alla fall så det kommer knappt synas. 

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar